kapadokya-ana-resim

Kapadokya’da Görmeniz Gereken 10 Yer! 

Doğa harikası yerleri gezmeyi, yeni kültürler öğrenmeyi ve eşsiz, benzersiz bir tatil deneyimi yaşamayı sevenlerin hayatında en az bir kez görmesi gereken yerlerden biridir Kapadokya! Yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde Hasan Dağı, Erciyes ve Göllü Dağ’dan püsküren lavlar ve küllerin zamanla oluşturduğu sert yapılar milyonlarca yıl boyunca maruz kaldıkları rüzgar ve yağmur gibi dış etkenler nedeniyle aşınarak günümüze Peribacaları olarak adlandırdığımız güzellikleri bırakmıştır. 

Klasik otel ve kalabalık şehir tatillerindense Pamukkale travertenlerini görmek, Fethiye’de Carette Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını izlemek, Kapadokya’da balon turuna çıkıp Peribacalarını izlemek gibi farklılıklar sizi heyecanlandırıyorsa her bir etkinliğe mümkün olduğunca vakit ayırmanızı ve tatillerinizi dolu dolu deneyimlerle geçirmenizi öneriyoruz. 

Burada rotanızı pek çok farklı yöne çevirebilir ve beklediğinizden daha fazla etkinlik, güzellik ile sakin, huzurlu ve benzersiz bir tatil deneyimi edinebilirsiniz! İşte, tatil planınızı oluşturmanızı kolaylaştırmak için Kapadokya’da görmeniz gereken 10 yer! 

Ihlara Vadisi 

Ihlara Vadisi 

Tatilde Kapadokya’ya gelmeyi tercih edenlerin doğal ortamları gezmeyi çok sevdiklerini biliyoruz. Kapadokya bölgesindeyken keşfedebileceğiniz muhteşem doğa güzelliklerinden biri Ihlara Vadisi. Bölgenin batısında yer alan Aksaray kentine bağlı vadide 12 km uzunluğunda oldukça büyük bir Melendiz Çayı bulunuyor. Burada bulunan 400’den fazla basamaktan inip su kenarına ulaşabilir ve başınızı kaldırıp vadinin ihtişamını seyrederek büyülenmiş gibi hissedebilirsiniz! 

Derinkuyu Yeraltı Kenti 

Kapadokya’da keşfedilmiş 37 tane yeraltı kenti olup bunların 7 tanesi ziyaretçilere açık ve aralarında en ön plana çıkanlardan biri Derinkuyu Yeraltı Kenti. 

Hititlerin inşa ettiği ve savunma amaçlı kullanmayı hedeflediği yeraltı kenti 7 km çapında oldukça büyük bir alana kurulmuş. 60 metre derinliği olan kentte aşağı doğru indikçe düşmanlardan korunmak adına yaptırılan gizli küçük tüneller bulunuyor. Y şeklinde inşa edilen bu devasa yapıda çıkışa ve giriş noktaları birbirinden farklı ve ziyaretçilerin kaybolmaması için mavi ya da kırmızı okları takip ederek ilerlemek çok önemli. 

Kırmızı oklar sizi kentin en derin noktasına ulaştırırken mavi oklar sizi yüzeye çıkarıyor. Alanın büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda yaklaşık 1 saatten fazla zaman ayırmanız gerektiğini ve önlem amaçlı yüksek tansiyon, astım, bel ve boyun ağrısı olan bireyler ile kalp rahatsızlığı olan bireylerin buraya girmemeleri gerektiğini belirtelim.

Derinkuyu Yeraltı Kenti hakkında daha verilecek çok bilgi olsa da gerisini araştırmayı, gezip görmeyi size bırakıyoruz. 

Paşabağ Peri Bacaları

Paşabağ Peri Bacaları

Peribacalarının en çok bulunduğu alanlardan biri Paşabağ bölgesi. Burada oldukça büyük ve yüksek peribacaları var. Hristiyanlık Kapadokya bölge halkı tarafından kabul edildiği dönemde buradaki Peribacalarının oyuklarında Hristiyan keşişler inzivaya çekilirlermiş. 

Özellikle gün batımını izlemek için buradaki manzarayı izlemenin başka bir keyif verdiğini ve renklerin birbiri ile olan uyumunun çektiğiniz fotoğraflara kartpostal hissiyatı yükleyeceğini göreceksiniz!

Tuz Gölü 

Kapadokya bölgesine kadar gelmişken ülkemizin en ünlü göllerinden biri olan Tuz Gölünü ziyaret etmeden gitmek olmaz! 

Üzerinde yürüyerek bembeyaz tuz ve masmavi gökyüzü manzarası eşliğinde çektirebileceğiniz fotoğraflar çekebileceğiniz Tuz Gölünün üzerinde yürüyerek kendinizi ferahlamış ve stresten arınmış hissedebilirsiniz. Bu deneyimi yaşamak isteyenleri Aksaray’ın Şereflikoçhisar bölgesine yönlendiriyoruz! 

Hacı Bektaş İlçesi

Kapadokya bölgesinde yer alan Nevşehir ilimize bağlı Hacı Bektaş ilçesi içerisinde Hacı Bektaş-i Veli’nin türbesi yer almaktadır. Aynı zamanda Balım Sultan Türbesi de burada bulunur. Bektaşilik öğretisinin yayıldığı yer olması açısından tarihi ve İslami önemi bulunan bu yeri de ziyaret listenize eklemeyi düşünebilirsiniz. 

Bölgede başka görebileceğiniz tarihi güzellikler arasında; Deliklitaş, Zemzem Çeşmesi, Ozanlar Yolu, Kadıncık Ana Evi ve Çilehane gibi mekanlar da bulunmaktadır. 

Bektaşilik hakkında bilgi edinmek, araştırma yapmak isteyenler Hacı Bektaş-i Veli Müzesi’ni ziyaret ederek burada bizzat deneyimleme yoluyla bilgi edinebilirler. 

Avanos İlçesi 

Kapadokya denilince akla seramik, çömlek gibi el sanatları da gelmektedir. Kızılırmak Nehrinin muhteşem manzarasını da sizlere sunacak olan Avanos’ta 5bin yıldır çömlek ve seramik geleneği devam ettirilmektedir. 

Sokaklarda tarihi el sanatları atölyelerini ziyaret edebilir, Güray Müze ve Avanos Saç Müzesi gibi kültürel yerleri ziyaret edebilirsiniz. 

Yaz aylarında buraya gelirseniz Kızılırmak’ta gondol gezisine çıkabilir ve teraslı, harika manzaraları olan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. 

Aşk Vadisi

Bağlıdere, Aşıklar Tepesi gibi isimlerle de anılan Aşk Vadisi, Göreme – Uçhisar yolunda yer almaktadır. Burada ATV safari yapabilir, uçan balonları ve peribacaları manzarasını izleyebilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. 

4900 metre uzunluğa sahip olan vadinin koşullarının zor olduğunu ve tepeye ulaşmak için arazi aracı veya ATV kullanımının konfor getireceğini de belirtelim.

Üç Güzeller

Kapadokya’nın silüetinde yer alan sembollerden biri olan Üç Güzeller şapkalı yan yana 3 tane diğerlerinden daha ön plana çıkan güzellikteki Peribacalarını ifade ediyor. Buraya gelen ziyaretçilerin gitmekten en çok hoşlandıkları yapılardan biri olan Üç Güzeller’e ulaşmak için Ürgüp merkezden 5 dakika mesafe yol almanız yeterli. 

Ortahisar Kalesi 

Ortahisar Kalesi esasında bir kale olmaktan ziyade Kapadokya bölgesinde bulunan en görkemli Peribacası. Bulunduğu yer eski bir Kapadokya kasabası olup vadide yamaçların oyularak oluşturulduğu evler burada sizi karşılayacak. Buradaki yerleşimin 11. Yüzyıl dönemine kadar dayandığına inanılıyor. Bölge o yıllardan bu yana Etiler, Lidyalılar, Frigyalılar, Persler, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve bugün Türkiye Cumhuriyeti egemenliğinin altına girmiş özel bölgelerimizden. 

Geçmişte önemli ticaret yollarından olan İpek Yolu’nun buradan geçtiğini ve önemli bir durak noktası olarak kullanıldığını da belirtelim. 

Güvercinlik Vadisi

Yazımızı Güvercinlik Vadisi ile sonlandırıyor olsak da Kapadokya’da görmeniz gereken 10 yerden çok daha fazlasını bulacağından emin olabilirsiniz. 

Uçhisar ve Göreme arasında bulunan Güvercinlik Vadisi’ndeki ilk yerleşimin izleri 9. Yüzyıla dayandırılmaktadır. Burada güvercin yetiştiriciliği yapıldığından dolayı vadiye bu isim verilmiştir. Tepelere doğru çıkarken vadideki kayaların oyuntuları ve içlerinde barınaklar olduğu görülmektedir. 

Hala sağlamlığını koruyan bu oyma evlerin bazılarının duvarlarındaki Freskler görülmektedir. Uçhisar Kalesi ile yan yana olan bu vadiye geldiğinizde gezinizin devamını Uçhisar Kalesinde devam ettirebilirsiniz. 


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir